28 Haziran 2017 Çarşamba

Bir Kadın Başarısı Hikayesi






Oslo dönüşü uçakta yanımda  yaşça benden büyük bir hanımefendi oturuyordu. Genellikle yolculuk yaparken en sevdiğim kişi dahi yanımda oturuyor olsa konuşmayı sevmem ve kulaklıkla müzik dinleyerek ya kitap okurum ya da uyumaya çalışırım. Ancak bu sefer hanımefendi çok kibar bir şekilde selamlaşınca hal hatır sorma gereği duydum ve tanışıp yolculuk boyunca sohbet etmekten kendimi alamadım…...  

Emsal hanım 70’li yıllarda Anadolumuzun küçük bir kasabasından eşi ile beraber işçi olarak Norveç’e gitmiş ve bir hastanede hastabakıcı olarak çalışmaya başlamış. İki çocukları olmuş, para biriktirip Türkiye’de yatırımlar yapmışlar veeeee yaklaşık on yıl sonra eşinin onu aldattığını anlamış. Hiç gözünü kırpmadan, kimsenin beklemediği bir kararlılıkla kocasını boşamış, önce Norveç’te sonra Türkiye’de…..

Emsal hanımın gerçek hayat mücadelesi bundan sonra başlamış. Bütün mal varlığı eşinin üzerine kayıtlı olduğu için beş parasız kalmasına rağmen çocuklarını okutabilmek adına kasabasının koşullarına dönmek istememiş. Önce azmederek Norveççeyi çok kısa bir sürede öğrenmiş, ek iş bularak gece gündüz iki işte birden çalışmış, çok yorulmuş, çocuklarıyla bir kaç yıl maddi manevi zorluk çekmişler. Bisikletle işe gidip gelmiş (bunu özgürlük göstergesi olarak övünerek söyledi), çeşitli kurslara giderek mesleğinde yükselmiş (sanırım yardımcı hemşire olmuş). Hekim olduğum için bana ayrıntılarıyla anlattığı tıbbi süreçlerde iyi bir ekip elemanı olarak işini çok severek ve başarılı bir şekilde yapmış olduğunu hissettim.

Bütün bu zorluklar onu gitgide daha güçlü ve başarılı bir kadın haline getirmiş. Çocuklarını en iyi okullarda okutmuş ve şu anda Norveç’te üst düzey mevkilerde çalıştıklarını söyledi, özellikle de bir bakanlıkta yönetici olarak çalışan kızının uluslararası toplantılarda çok önemli konuşmalar yaptığını detaylarıyla anlattı.
Evlatlarını seven her anne gibi gözlerinden, sözlerinden, sesinin enerjisinden onlarla yüksek derecede gurur duyduğunu gördüm….




 



İtiraf ediyorum, özgüveni, görgüsü, objektif yorumları ve genel kültürü beni biraz şaşırtıyor. Zor koşulların bir kadını nasıl güçlendirebildiğinin ve başarılı bir birey haline dönüştürdüğünün canlı örneği Emsal hanım.....

Artık emekli olmuş, evi, arabası, yazlığı, sosyal güvencesi var. Çocuklarıyla, torunlarıyla ilişkisini ve hayatını "kurallarını kendi koyduğu" bir düzenle sürdürüyor. Evinde yalnız yaşıyor ve çok mutlu, bir çok sosyal uğraşı varmış, hiç boş vakti olmuyormuş…..

Anlattıklarını hiç sıkılmadan saygıyla ve hayranlıkla dinliyorum yol boyunca….

Gurbet ellerde tek başına kalıp, yıkılmadan, pes etmeden büyük bir cesaretle ayağa kalkıp mücadele etmiş, bunca yıldır taşıdığı sorumlulukların ona kazandırdığı kendinden emin bakışlarını ve duruşunu izlerken, aklımdan onun genç hali nasıldı sorusu geçiyor. Ömrünü eşinin omuzunda yaşamanın hayaliyle gelin olup evlendiğinde o sevdiği kocasının onu ateşlere atacağı hiç aklına gelmiş miydi acaba diye düşünüyorum….

Genç yaşında aşktan, sevmekten vazgeçmiş, kırılmış kalbini soğutmuş, kimseyi hayatına almamış. Gözlerini kaçırarak ex eşinin kendisinden hayli genç bir kadınla birlikte yaşadığını fısıldadı kızgın ve küçümseyen bir ses tonuyla…..

Yolculuğumuz biterken bir kadın başarısı olan hikayesine hayran olduğumu, güçlü, cesaretli duruşuna saygı duyduğumu kendisine ifade ettiğimde ise gözleri buğulandı, vedalaşmadan usulca yürüdü pasaport kuyruğuna doğru …..

5 yorum:

  1. Başarılı olmak ve yükselmek sırf gayretin meyvesidir, gayret ise iradenin ifadesidir.

    Ali Fuat Başgil

    YanıtlaSil
  2. Aldatılmaya boyun eymeyen her kadın benim gözümde güclü bir kadındır. İdolümdür. Bayıldım bu hanimefendiye.

    Türkiyede coook calismak zorunda olsanda maddi imkanlar fazlasına el vermiyor. Yurt disinin bunda avantaji oldugunu düsnyorum. Umarım hayatimizda hep böyle bayanlarla karsilasiriz. Ben her ne kadar ev hanimi olsamda seviyorum ayaklari yere saglam basanları 😄

    YanıtlaSil
  3. Çok değerli böyle düşünen ve hayata dirayetle bakan kadınlarımız. Ne güzel bir tanışma olmuş. Elinize sağlık paylaşım için. Sevgiler yürekten.

    YanıtlaSil
  4. Değerleri olan ve bu değerleri uğruna pes etmeyip mücadele eden bir insan ,bir kadın ve bir anne...Bu cesur savaşçıyı çok takdir ettim.

    YanıtlaSil

.