24 Haziran 2015 Çarşamba

Kalbin Oruç Tutması; “Havasül Havasın Orucu”







Oruç ibadetini yerine getirdiğimiz mübarek Ramazan ayındayız. Ramazan ayı, Kur'an'-ı Kerim’in indirildiği ay ve Bakara Suresi’nin 183, 184, 185 ve 187. ayetlerinde oruçla ilgili tüm bilgiler verilmiş.

Ramazan’ın kelime anlamı; Arapça (R-M-D) kökünden gelen "Ramad" güneşin sıcaklığının şiddetinden taşların yanıp kavrulması (kuru sıcak), "Ramdâ" ise yaz sonunda yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur anlamını içermektedir. Ramazan ayı, “sıcağın arttığı ay” ve “yazın ardından güz yağmurlarının başladığı ay” …. Manevi olarak her tür aç gözlülüğün, ihtirasın, öfkenin sıcaklığının dinip yerini serinleten yağmura bırakmasını temsil ediyor….. Eğer kötü duygu ve davranışlara karşı kendimizi tutarsak, ardından vicdanımızı rahatlatan, ruhumuzu serinleten, huzura kavuşturan yağmur gelecektir inşallah…..

Bir hadis-i şerifte Hz. Peygamber efendimiz: "Bu aya Ramazan isminin verilmesi günahları yaktığı içindir." buyurmuşlardır.  

 



Oruç’un kelime anlamı ise Arapça (S-V-M) kökünden “Savm” tutmak demek. Oruç ise Farsça. Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar, “açlıkta” bilgisine, makamına, zenginliğine bakmaksızın eşit hale gelir....
Ancak Orucun dereceleri var.....
- Avamın Orucu; İmsak vakti ile akşam vakti arasında yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle tutulan oruç.
- Havasın Orucu; Avamın orucu ile beraber duyu organlarına da oruç tutturulmasıdır. Gözü haramdan, dili lüzumsuz sözlerden, yalan ve gıybetten, kulağı kötü şeyleri dinlemekten, eller ve ayakları günaha götüren her şeyden alıkoymakla tutulan oruçtur.
- Havasül Havasın Orucu; “Kalbin oruç tutması”. Peygamberlerin ve sıddıkların orucudur ki, onlar kalplerinden bir kötülük geçtiğinde bile oruçlarının bozulduğuna inanırlar.
Ramazan ayı, insanın bir yandan kendi nefsini daha yakından ve tarafsız olarak tanımasını sağlarken, diğer yandan da böyle bir eğitime ne kadar ihtiyacı olduğunu anlamasına sebep oluyor.......
Dolayısıyla orucun bir ibadet olduğunu ve sadece mide ile değil kalple tutulduğunu asla unutmamamız ve oruçlarımızı kalp orucu haline getirmek için gayret göstermemiz gerekiyor…….



8 yorum:

  1. Ne güzel bir yazı olmuş. oruç bir çeşit sanıyoruz, bunda bile kademeler var.
    ne yazık ki en alt kademedeyiz. namaz içinde seviyeler olduğunu okumuştum.
    namaz sırasında Allahtan başka şey düşünmek bile namazı bozan bir etken üst
    sevidekiler için. Hayırlı ramazanlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Pelin Pembesi......
      Size de hayırlı Ramazanlar.....

      Sil
  2. Okuduğum en güzel Ramazan ayı yazısı.
    Oruç tuttuğuna inandığım yüreğine sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Hayal Kahvem.......

    YanıtlaSil
  4. Oruçlu iken ölene, kıyamete kadar oruç tutmuş gibi sevap yazılır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah...... Anneciğiniz de oruçlu iken rahmetli olmuştu.....
      Mekanı Cennet olsun......

      Sil
  5. Benim için çok faydalı bir yazı. Bilmediğim ne çok şey varmış meğer.
    Yazıdaki gibi kalbimize de oruç tutturalım inşallah. Allah oruçlarımızı kabul etsin,

    YanıtlaSil

.