22 Mart 2016 Salı

KORKMA!

 
 




Mart ayının içinde ülkemiz için çok anlamlı, çok özel ve hüznün çok yoğun hissedildiği günler var ve bu hüzünlere yenileri eklendi bu yıl….


12 Mart İstiklal Marşımızın Kabul Edilişinin 95. Yıldönümü (12 Mart 1921)

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı İstiklal Marşımızın “Korkma” diye başlamasının sırrını yeni öğrendim ve çok etkilendim…..
Şiirlerini yazarken Kuran'ı Kerim'den ilham alan şair İstiklal Marşı'nın ilk mısrasını "Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" kâğıt olmadığı için duvara yazmış ve ilk mısrayı yazdıran duyguyu; “boş odaya girdiğimde benim bugünkü sıkışıklığımda bir müslüman daha yaşadı mı diye düşündüm. Peygamber Efendimizin Mekke'den Medine'ye yanında sadece Hz. Ebubekir ile Hicret'ini hatırladım. Mağaraya sığındıklarında Hazreti Ebubekir'in endişelendiğini fark edince "Korkma Ebubekir. Allah bizimledir" deyişini hatırladığım zaman Peygamberimizin daha büyük bir zorlukta teslim olmayışı aklıma geldi ve böylece ilk mısrayı yazdım" diye anlatmış.

Binlerce kişilik Ebu Cehil ordusuna karşı yalnızca iki kişi olan Peygamber Efendimiz ve dostu Hazreti Ebubekir Allah'a sığınmış ve korku yerine O'na güvenmişlerdir. İşte Milli Şairimiz Mehmet Akif, böyle bir duyguyla şiirine "Korkma!" diye başlamış…..







14 Mart İlk Tıbbiyenin Kuruluşu (Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, 14 Mart 1827)

14 Mart Tıp Bayramı'nın derinliğinde yurtseverliğin, cesaretin, direnişin hikayesi vardır.  Tıbbiyelilerin, İstiklali, bağımsızlığı merkeze alma anlayışı ile 14 Mart'ı bahane ediptıp bayramı kutlaması yapacağız” diyerek, işgal altındaki İstanbul’da işgalcilere yiğitçe bir cevabıdır.
 “Birinci Dünya Savaşı’nda Haydarpaşa’daki Dar-ül Fünûn-u Osmanî Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri I. Dünya Savaşı nedeniyle birliklerine dağıtılmışlar ve Tıbbiye bir yıl kapalı kalmıştır. Çanakkale’de kazanılan zaferden sonra 1915’de kapatılan Tıbbiye, 14 Mart 1916’da tekrar öğretime başlamış. Yıl 1921 olduğunda ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi o yıl mezun verememiş, çünkü doktor olması beklenen öğrencilerin hepsi Çanakkale Zaferi'nde şehit olmuş.
Haydarpaşa'da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahanenin olduğu yere ay yıldızlı bayrağın çekildiği gündür o gün. Çanakkale'de, bu topraklar için, bayrak için, ezan için, milli değerler için, milletin tarihi geçmişinde getirdiği medeniyet anlayışını yarınlara taşımak için bir duruşun ifadesidir. 

Ezelden beri hür yaşamış milletimizin işgale boyun eğmeyeceğini haykırdığı ve tıbbiyelilerin yaktığı bağımsızlık meşalesinin yıl dönümüdür, işgale karşı bağımsızlık mücadelesinin gizli adıdır “14 Mart Tıp Bayramı”.....

 

 

 
 
 

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi (18 Mart 1915)

Çanakkale Savaşları, yüzyılımızın en büyük savaşlarından biri. Çanakkale’de aylar süren, başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm kahramanlarımız, 300.000 şehit düşen askerlerimizle aylarca süren Çanakkale Savaşlarının denizle ilgili bölümü, 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmış. Ardından kara savaşları zaferleri ile Çanakkale Türk tarihinin en şerefli zafer destanıdır......

 







Vatanın Bölünmez Bütünlüğü Uğruna Canını Feda Eden Güvenlik Güçlerimizin, Askerlerimizin, Polislerimizin Neredeyse Her Gün Gelen Şehadet Haberleri

Gelen her şehit haberi, ailelerinin feryatları, gözyaşları yüreğimizi dağlıyor…..
Terör saldırısını gerçekleştirenler, milletimizin dayanışma ve birlik duygusunu hiçbir zaman aşamayacaklar, Türkiye Cumhuriyeti ve aziz milletimiz teröre boyun eğmeyecek….. 


 
 
 
 

 
Ve 13 Mart 2016, Ve 19 Mart 2016

Ankara'nın kalbi Kızılay'da, İstanbul'un kalbi Taksim’de canlı bomba saldırılarıyla gerçekleşen hain terörle sarsıldık.
Huzur ve güvenliğimizi hedef alan bu alçak terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımız, gençlerimiz, canlar..….
Ankara ve İstanbul'daki üst üste patlamaların ardından yaşanan korku nedeniyle hafta sonu bile sokaklar, alışveriş merkezleri, restoran ve kafeler bomboş….
Korkuyoruz galiba, çıkamıyoruz dışarıya, karışamıyoruz kalabalıklara…..
Hepimiz bir şok hali içindeyiz, üzgün, mutsuz ve endişeli.....
Sıradan bir şey yapmaya bile gönlümüz, isteğimiz  yok, olsa bile
şehit aileleri ağlarken, başkaları acı çekerken nasıl normal olabiliriz diye utanıyoruz sonra…….

Allahım, Ülkemizin içinde olduğu tüm sıkıntıları gider. Güvenlik güçlerimize yardım et, onları koru. Şehitlerimize rahmet eyle, kahraman gazilerimize, şehit ailelerine sabır ve güç ihsan eyle, bir daha kimseye evlat, eş, baba аcısı gösterme, ülkemizi, vatandaşlarımızı, asker ve polislerimizi koru, hepimizin yar ve yardımcısı ol Yarabbim…...
 
 

2 yorum:

  1. Bu özel günlere ilişkin çok güzel yazılar yazmışsın. Dualarına tüm kalbimle amin diyorum. 14 mart yazındaki tıbbiyelilerin duruşu gibi dik durarak bu kötü günlerin en kısa zamanda bitmesini diliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Mehmet Akif Ersoy, yürekleri çelikleştiren İstiklal Marşı'nı yazmak suretiyle, İstiklal Harbi'nin manevi cephesinde döğüşen kahramanlardan biri olmuştur.

    YanıtlaSil

.