1 Kasım 2017 Çarşamba

İnsan İlişkileri Karmaşıktır

.



Hiç dikkatinizi çekti mi bilmiyorum?????

Bazen çok sinirlenip, gıcık olduğunuz halde bir türlü etrafınızdan uzaklaştıramadığınız birisi olmuştur mutlaka. İyi davranmadığınız halde size hiç kızmaz, tersine sizi yüceltir hatta gözünüze girmek için türlü şaklabanlıklar yapabilir hiç gocunmadan.

Eşit ve iyi davrandığınızda  ise bir anda gözünde sıradanlaşabilirsiniz, değeriniz  düşebilir, hatta “pısırık”, “hiç kalıbının insanı değil” ya da “oturduğu yeri doldurmuyor” diye sizin arkanızdan atıp tutabilir. İnanın abartmıyorum......
Emir kipiyle konuşulmasından haz etmeyen, hatta direk söze “sen” diye başlayanlardan hemen soğuyan ben, şaşırırım böyle dengesizliklere.... 

Neden bulamam, anlam veremem bu gurursuz davranışlara…..

Şöyle bir durup düşünün, okulda, işyerinde, bulunduğunuz çevrede çok sayıda bu tür ilişki görebilirsiniz. Arkadaş, komşu, sevgili, eş, kardeş, ebeveyn evlat, amir çalışan, ast üst….
 
 
 




 
Önce aman bir terslik olmasın ile başlayan alttan alma, tepkisizlik, tahammül, katlanma, kabul edilmiş çaresizlik giderek ne ara Stockholm sendromuna dönüşür anlayamayız….

Bazı ilişkiler ezen-ezilen, köle-efendi ilişkisine dönüşebilir. Öyle ileri gider ve çığırından çıkar ki aşağılanmak bile onlara sunulmuş bir nimet olarak algılanır. Hani vardır ya daha çok kadın erkek ilişkisinde kabul edilmiş çaresizlik örneği “döver de, sever de” dilemması….
 
Acaba ben yaptım mı, hiç düştüm mü bu trajikomik durumlara diye düşünürüm sonra, belki de yapmışımdır?????
Laf aramızda, herkesin kişisel tarihinde ayarı, dozu, derecesi, yoğunluğu farklı da olsa eziklik yapılan (hadi daha kibar olayım "alttan alınan") ilişkileri olmuştur. Mutlaka vardır birkaç anımız.....
Hatırlamak bile istemeyiz, inkar eder utanır, ne salakmışım deriz içten içe….   

İnsan ilişkileri karmaşıktır, anlamak veya çözmek çok zordur. İnsanın değil başkasını, kendisini bile gerçek anlamda tanıması çok uzun ve tamamlanmayan bir süreçtir.

Bu yüzden diyorum ki selam olsun iletişiminde her daim zarif, saygılı, anlayışlı, şefkatli ve insan gibi davrananlara…..
 

5 yorum:

  1. Bazen küçük bir bakış insana dünyaları verir. Bazen küçük bir bakış insanı cehennemin derinliklerine yollar.
    Jean Jacques Rousseau

    YanıtlaSil
  2. Çok haklısın. İnsan olmak karmaşık olunca insan ilişkileri de karmaşık oluyor. Kendi adıma, insanlarla ilişkimde içgörü denilen hususu kendi üzerimde geliştirme gayretinde olduğumu söyleyebilirim. Yani bir sorun varsa, önce kendime çekidüzen vermeliyim diye düşünüyorum. Ah şekerim çok iyi niyetliyim, o nedenle yanlış yapıyorum, denir ya... Böyle bir cümlenin üstünü çizdim. Artık buna inanmıyorum.

    İyi niyetliyim. İyi niyetimi bozdurmak niyetinde değilim:) Başkalarını değiştirmek gibi bir çabam olamaz. Bunu çoktan kabul ettim. İnsanlara karşı ancak kendi davranışımı düzenleyebilir, gerekirse değiştirebilirim. Kendimi proje olarak ele aldım. Geliştirmek niyetindeyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında örnekler verseydim anlatmak istediğimi daha iyi aktarabilecektim sanırım....
      Bu durumunun farkında olmayanlar ya da keyif alanlar var....

      Sil
  3. çokça başıma gelmiştir ama her insan farklı olduğundan genel geçer bir durum söz konusu olmuyor. bu yüzden de ne zaman başımıza ne geleceği, nasıl insanla karşılaşacağımız belli olmuyor.

    YanıtlaSil
  4. Dediğiniz gibi insanın değil başkasını kendisini bile tahlil etmesi çok uzun sürüyor. İnsanların davranışlarına fazla takılmamak "insan işte" deyip geçmek lazım :) bahsettiğiniz "köle-efendi" ilişkisi çocukluk yıllarımda sanki olmuştu. İlişki çok tanıdık geldi ama efendim kim, hangi arkadaşımdı hatırlayamadım inanın :)

    YanıtlaSil

.