13 Kasım 2014 Perşembe

Yabancı Dil Sorunu

 
Rahmetli babacığım fransızca bildiği için yardım etmek amacıyla olsa gerek ortaokulda biz dört çocuğuna da yabancı dil olarak fransızcayı seçtirdi. Herkes ingilizceyi seçtiği için fransızca dersinde sınıfta 3-4 öğrenci olurduk. Derslerimiz zaman zaman boş geçse de çok iyi fransızca öğretmenlerim oldu ortaokulda ve lisede. Kendimi ayrıcalıklı hissedip çok severek öğrenmeye çalıştım fransızcayı.

Babamın hayali beni İstanbul'daki Fransız kolejlerinden birine göndermek daha sonra da Fransa'da tıp okutmaktı ama hayaldi işte…..

Bu nedenle o yıllarda ortaokulda İngilizce yerine Fransızca seçmek pek yerinde bir tercih değildi sanırım. Üniversitede yabancı dil dersini yine fransızcadan almıştım. Tıp fakültesinde sınıf arkadaşlarımın bazıları, babamın beni yollamayı hayal ettiği o çok meşhur İstanbul kolejlerinden mezundu ve gerçekten mükemmel düzeyde yabancı dil bilmelerinin yanı sıra ayrı bir havaları vardı. Bu havalı olma izlenimini, o yıllarda belki taşradan gelmiş olma duygusu belki de babamın hayali olduğu için hissetmiş olabilirim.    Fakülte beşinci sınıfta, kuzenlerimin etkisiyle İstanbul'da okul çıkışı İngilizce kursuna gitmeye başladım. İngilizcede bazı kelimeler fransızcaya benziyordu ve galiba biraz daha kolaydı ama ben fransızca ile ingilizce grameri arasında şaşırıp kalmıştım. Kursa büyük bir hevesle iki yıl gittim. 

Derken okuldan mezun oldum ve mecburi hizmet yapmak üzere iki yıllığına  Orta Anadolu'da bir şehre tayinim çıktı. Aynı zamanda sınıf arkadaşım olan ev arkadaşım Ayşe  Amerikan koleji mezunuydu ve hem ingilizcesi hem fransızcası mükemmeldi. Hazırlandığımız ihtisas sınavlarında o yıllarda İngilizce bir metin tercüme ediliyordu, ev arkadaşım bana tıbbi metin çevirmeyi öğretmişti ve girdiğim bir çok sınavda başarılı olmuştum. 

Daha sonraki yıllarda Ankara'da bir çok kursa gittim, özel dersler aldım, Amerika'da 6 ay yaşadım, bu süreçte sözlük elimde İngilizce filmleri İngilizce alt yazıyla seyrettim ve tabii ki kursa da gittim. 
 
Amma velakin bu kadar çabaya ve heves etmeme rağmen akıcı bir şekilde bir yabancı dili konuşmayı başaramadım. Bu nedenle işimle ilgili konularda yeterince ön plana çıkamadığımı, hak ettiğim yere gelemediğimi düşünüyorum.
 
Lütfen çocuklarınızın yabancı dil konusunda başarılı olmaları için elinizden geleni esirgemeyiniz. Ne demişler bir dil bir insan, iki dil iki insan.

2 yorum:

  1. Bu kadar eğitime ,özel derslere , 6 ay amerikada kalmaya rağmen tam olarak öğrenememiş olmak düşündürücü. bizim eğitim sistemimizden mi böyle acaba. arap ülkelerinde bile şakır şakır konuşuyor herkes. bir de gerçekten dilsel zeka diye birşey var. dil öğrenmek büyük ölçüde yetenek bence..

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Buket hanım,
    geri bildiriminiz için çok teşekkür ederim. Çok haklısınız. Bende tam bunu demek istemiştim. Üstelik bu kadar öğrenme arzusu ve gayrete rağmen istediğim gibi şakır şakır konuşamadığım için sinir oluyorum.

    YanıtlaSil

.