12 Aralık 2014 Cuma

Parmaksız Güvercin ve Hayvan Sevgisi





Soğuk bir Ankara sabahında henüz uyanamamış bir halet-i ruhiyeyle işe giderken, bir ayağında hiç parmağı olmayan diğer ayağında sadece bir buçuk parmağı olan bir güvercinin önümden yalpalayarak yürüdüğünü görünce bütün uyuşukluğum geçti ve onu izlemeye başladım. Sanırım ilgim hoşuna gitti ki etrafımda oynamaya başladı, hatta fotoğrafını bile çekmeme izin verdi. Parmaklarını nereye sıkıştırmıştı acaba? Parmaksız güvercinin keyfi yerindeydi aslında,  verdiğim simit parçalarını afiyetle yiyip biraz dolaştıktan sonra neşeyle kanat çırptı ve uçup gitti…..
 
Yüce rabbimin biz insanlara dost olarak yarattığı canlıların başında özellikle evcil olan hayvan dostlarımız geliyor. Bir düşünün çevremizde bir an bile onlar olmadığında nasıl eksik hissederiz kendimizi. Yaşadığımız dünyayı anlamlı kılıyorlar, bize psikolojik destek açısından çok katkıları var ve karşılığında sadece bir avuç yiyecek ve birazcık sevgi bekliyorlar.
 

Belki de çocukluğumda yaz tatillerini köyde geçirmiş olduğum için içimde hep bir hayvan sevgisi oldu. Evimizin en küçük bireyi olan kedimiz Tuşpa'nın sevgisi bize yaşam enerjisi veriyor. Özellikle yaşım ilerledikçe yolda gördüğüm her kedinin, köpeğin gözüne bakıp güzel bir söz söylediğimde mutlu olduklarını görmek beni çok heyecanlandırıyor, merhamet duygumu artırıyor ve daha önemlisi insan olduğumu hissettiriyor.
 
Kuş, kedi, köpek, at, inek, koyun, eşek, tavuk, ördek, kaplumbağa, kelebek, karınca,  balık, uğur böceği çevremizde olduklarında ve seslerini duyduğumuzda mutlu olduğumuz, sevdiğimiz ve korkmadan dokunabildiğimiz canlılar. Özellikle büyük şehirlerde çok zor şartlarda yaşam savaşı veriyorlar. Kışın açlıkla yazın susuzlukla mücadele ediyorlar. Yaşam alanlarının ve sağlık durumlarının düzenlenmesi için yapılan bir çok faaliyet var şüphesiz, ancak tümüne ulaşılamamış henüz.

 

Zoonotik hastalıkların kontrolü için,  hedef nüfus projeksiyonlarıyla faaliyetlerin planlanarak gerçekleştirilmesi amacıyla yapılan ve yapılacak tüm çalışmalar başarıya ulaştığında hem insanlar hem de hayvan dostlarımız için sağlıklı ve güzel yaşam alanları oluşacaktır inşaAllah. 
 

1 yorum:

.