24 Kasım 2015 Salı

Öğretmenim Canım Benim





Nur içinde yatsın babacığım, matematik öğretmeniydi….. 
Rize ve İzmit'te normal lise, endüstri meslek lisesi (nam-ı diğer sanat okulu) ticaret lisesi, imam hatip lisesi gibi çeşitli liselerde 35 yıl hizmet vermiş, yüzlerce öğrenci yetiştirmişti…..
Çocukken ve gençliğimde babamla çarşıda dolaşırken bir çok öğrencisinin ona saygıyla selam verip elini öpmelerinden gurur duyardım......

Çok çalışkan ve müteşebbis bir insan olan babacığım yaptığı işe yüreğini koymuştu, matematik kitabı yazmış, İzmit'in ilk dershanesi olan Cumhuriyet Dershanesini  1966 yılında kurmuş, bir çok öğrencisinin kariyerine katkısı olmuştu….


Babacığım kardeşlerimin ve benim eğitimlerimiz konusunda çok titiz davrandı, erken yaşlarımızda hedefler koydu, ufkumuzu açtı. Üniversite mezunu ve meslek sahibi olmamız için annemle beraber ellerinden geleni esirgemediler. Özellikle kız çocuklarının okuması, kimseye muhtaç olmamaları babam için çok önemliydi ve çevremizdeki birçok kişiyi etkileyerek kızlarını üniversiteye göndermeye teşvik etmişti…..

 
Azıcık tembellik yapmaya meylettiğimde kendi öğrencilik yıllarının ne kadar zor şartlarda geçtiğini, ilkokul için başka bir köye, orta okul için başka ilçeye, lise için Erzurum’a, üniversite için İstanbul’a gittiğini, üniversite öğrencisiyken İkinci Dünya Savaşı yılları olduğunu, karneyle ekmek verilen günlerde Rize'den pirinç ve kavurma getirdiğini ve aylarca kavurmalı pilav yaparak karnını doyurduğunu anlatırdı…..

 
Bizlere ve yüzlerce öğrencisine matematiği öğreten, sevdiren, bizleri yetiştiren babamı ve babam gibi bana emek veren ilkokul öğretmenim Necmettin Uğur'u rahmetle anıyor, tüm öğretmenlerimizin "Öğretmenler Günü'nü" kutluyorum.....

9 yorum:

  1. Nur içinde yatsın. Babanız gibi eğitim ve öğretime gönül vermiş tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Dilek hanım sizin de bloğunuzda yazdığınız gibi öğretmenler hayatımızda olumlu veya olumsuz en büyük izleri bırakan kişiler.....
      Severek, heyecanla mesleğinin hakkını veren tüm öğretmenlerimize saygılar, sevgiler......

      Sil
  2. Allah rahmet eylesin. Böylesine kıymetli insanlar cennettedir bence. Onların yaşadıkları, içinde bulundukları şartları düşününce , şimdi ne kadar rahat öğretmenlik yapıyoruz diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Buket hanım kesinlikle siz de çok sevilen bir öğretmensiniz. Sevgi dolu, pozitif satırlarınızdan bunu hissediyorum......
      Öğretmenler gününüzü kutluyor, sevgilerimi gönderiyorum.

      Sil
  3. Yeryüzünde öğretmenlikten daha şerefli bir meslek tanımıyorum. (Diyojen)



    * Dünyada her şeye değer biçilebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilemez. Çünkü, onun eseri her şeydir ve hem de hiçbir şeydir. (Socrates)



    * Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir. (Atatürk)

    YanıtlaSil
  4. Öğretmenler günü ev eşyası satan bir mağazaya girdim. Satıcı genç kız yanıma gelip öğretmen olup olmadığımı sordu. Sigortacı olduğumu söyledim. Öğretmen olsaymışım indirim yapıyorlarmış. Ne güzelmiş dedim.

    Sonra ben eşyalara bakarken, yanımda hem dolaşıyor hem de öğretmenlere neler borçlu olduğumuzu, öğretmenler olmasa şimdi kimbilir nasıl olacağımızı, öğretmenliğin nasıl kutsal bir meslek olduğunu anlatmaya başladı. Durdum. Kulağına eğildim. Sevdiğim bir öğretmenimi bile hatırlamıyorum dedim.

    Sanki bir büyü gerçekleşti. Kız tamamen değişti. Ben de sevmem! demesin mi? Hoppala!... Arkasından, hep kıyafetlerimize, saçlarımıza karışıyorlardı. Sınıfın ortasında, arkadaşlarımın yanında beni küçük duruma düşürüyorlardı. Sanki ceplerinden veriyorlar, notlarımı hep kırıyorlardı, tadında bişiler anlatmaya başlamasın mı?

    Acaba bu bir satış taktiği miydi, kızın gerçek düşünceleri miydi? Şaştım kaldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben öğretmenlerime ve bana bir şeyler öğreten insanlara, benim yolumu açtıkları için hep minnet ve saygı duydum.....
      Aslında bir kaç tanesi hariç çoğunu da sevdim.....
      Çocuklarımın öğretmenlerine ise daha çok saygı ve sevgi duydum, onlarla çocuklarımla ilgili konuşurken hep heyecanlandım (küçük oğlumun fransızca öğretmeni hariç "o ayrı bir yazı konusu olacak kadar kabus bir kadındı").....
      Bu arada sevgili kardeşinizin öğretmenler gününü kutlayamadım, lütfen söyler misiniz ona güzel dileklerimi......

      Sil
  5. O sadece bir öğretmen değil çok ileri görüşlü muhteşem bir eğitimciydi. Şahsına özel eğitim yöntemleri vardı ve genellikle göstermemeye çalıştığı insanı çok seven bir eğitimciydi.ALLAH rahmet eylesin , nurlar içinde yatsın...

    YanıtlaSil
  6. Ooooo Jasmin hanım, uzun süredir uğramamıştınız bloğuma.....
    Hoşgeldiniz....
    Ne mutlu ki bizleri yetiştirdi, ne kadar dua etsek az. Mekanı CENNET olsun.....

    YanıtlaSil

.