25 Şubat 2015 Çarşamba

Güzel Türkçemiz







Türkçemizi doğru, güzel ve etkili kullanmamız konusunda, Sayın Hakkı Devrim ve Sayın Hıncal Uluç'un yıllardır köşelerinde yazdıkları çok değerli uyarılar ve güzel bilgiler ışığında hem kendimize çeki düzen verdik hem de birlikte çalıştığımız arkadaşlarımıza havalı katkılarda bulunduk.  İkisine de teşekkür ediyorum, minnetlerimi sunuyorum, çok katkıları oldu bizlere gerçekten.
İşim nedeniyle bir çok resmi yazı ve bilimsel yazı yazdım yıllardır. Doğru ve etkili cümleler kurmak için çok uğraştım. Son aylarda ise blog yazıları yazıyorum ayıptır söylemesi. Yazı yazarken öncelikle kelime hatası yapmamaya özen gösteriyorum ve düzgün cümle kurmaya çalışıyorum. Uzun cümle kurarken anlam bütünlüğü ve fiil çekimlerinin uygunluğuna çok dikkat ediyorum. Eskiden elimin altında bir sözlük olurdu mutlaka, son zamanlarda arama motorlarının sözlüklerinden yararlanıyorum ve bazı kelimeleri bir kaç kez kontrol ederek yazıyorum.
Bu kadar özen göstermeme rağmen benim de  yanlış yaptığım oluyor şüphesiz. Blog yazılarımı takip edip yorumlar yazan çok sevdiğim üç kişi var ki, ya telefonla arıyorlar ya da mesaj yazarak beni uyarıyorlar, hiç acımadan eleştirilerini yapıyorlar. Aaaah ki ne ah, şu kelimede "ki" bitişik olacaktı, neden yaşını belli edecek eski kelimeler kullanıyorsun, son paragrafta tekrar yapmışsın, şu atasözü oraya uymamış gibi.........
Canlarım çok teşekkür ediyorum eleştirileriniz için. Hemen dönüp eleştirileriniz doğrultusunda düzeltme yapıyorum, sizleri kırar mıyım ben. İlle de eski kelime kullanacağım, özgün olacağım gibi bir derdim de yok......

 
 
 

  
Bugüne kadar dikkatimi çeken ve kariyeri oldukça kalabalık kişilerin dahi yanlış kullandığı “bazı kelimelerin doğru kullanımı” ile ilgili bir kaç örnek vermek istiyorum.

Kelimelerin Doğru Kullanımı
Yanlız/Yalnız (yalın olmaktan)
Yalnış/Yanlış (yanılmaktan)
Herkez/Herkes
Çukulata/Çikolata
Dinayet/Diyanet
Resim/Fotoğraf
Yönetmenlik/Yönetmelik
Göstertmek/Göstermek
Amaliyat /Ameliyat
Personeller/Personel
Materyaller/Materyal

İkisi Birlikte Kullanılmayanlar
Mesela-Örneğin
Nüans- Farkı
Geri- iade


 
Haddim olmayarak bir küçük önerim olacak. Hayatımızı kolaylaştıracak, bizi ve karşımızdaki kişileri iyi hissettirecek "sihirli sözcükleri"  daha sık kullanalım lütfen…..

Sihirli Sözcükler
Günaydın
Ne dersiniz?
Lütfen
Teşekkür ederim
Özür dilerim
.…misiniz?
Rica ederim
Hoşçakalın

Etkinizin kısa sürede değiştiğini göreceksiniz. Bugüne kadar yazılarımı okuduğunuz için sizlere çok teşekkür ediyorum………
Türkçemizi doğru, güzel ve etkili kullanarak kendimizi daha iyi anlatabilmemiz dileğiyle.......

2 yorum:

  1. Sevdiğin o üç kişiyi bana da yönlendirsen ve yazılarıma göz atıp düzeltseler var ya, offff beni hem mesut hem bahtiyar ederler:)

    YanıtlaSil
  2. Bir tanesini çok iyi tanıyorsunuz........
    Ama sizin pek ihtiyacınız yok hocam......

    YanıtlaSil

.